Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- herbatniki, ok. 100-150 g
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wrzątku
- kolorowe pianki, ok. 25 szt.
- 2 galaretki cytrynowe
1. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę. Ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki i wyłożyć na nie masę. W masę powciskać pianki (mniej więcej do połowy, tak by częściowo były widoczne). Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa całkowicie stężała i mocno "chwyciła" pianki.
3. Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć, zalać nimi wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia.
3. Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć, zalać nimi wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia.
Ha! bez pieczenia! może dam radę...
OdpowiedzUsuń