Świetna warstwowa sałatka wiele razy testowana na gościach! Smakowała każdemu, z czystym sercem polecamy :)
Składniki:
- 1 szklanka drobnego makaronu
- ok. 250 g szynki
- 500 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 5 jajek na twardo
- puszka zielonego groszku
- ok. 150 g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
- sól, pieprz do smaku
1. Makaron ugotować wg przepisu z opakowania, odsączyć, osuszyć. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odsaczyć. Cebulę pokroić w kosteczkę i wymieszać z pieczarkami. Szynkę i jajka pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. W dużej, przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy składników: makaron, pieczarki z cebulką, jajka, szynka, ser żółty (odłożyć trochę do dekoracji wierzchu), groszek i wokół niego reszta sera. Każdą warstwę polewać sosem.
2. W dużej, przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy składników: makaron, pieczarki z cebulką, jajka, szynka, ser żółty (odłożyć trochę do dekoracji wierzchu), groszek i wokół niego reszta sera. Każdą warstwę polewać sosem.