Czekoladowy Pewniak


Obłędne w smaku, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem powideł śliwkowych. Pewniak, który posmakuje każdemu i zawsze się uda! Bajecznie prosty przepis!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 10 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kakao i powidła, zmiksować. Mąkę przesianą z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą dodawać stopniowo do masy, miksując. Następnie dodać olej i mleko, zmiksować.
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 45 minut.
3. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać gotowe, ostygnięte ciasto.

3 komentarze: