Surówka Colesław od Agaty

Jedna z najlepszych surówek do obiadu! Popularna na całym świecie, prosta, szybka, tradycyjna. Pasuje do wszystkiego i nigdy się nie znudzi :)
Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
  • łyżka drobno posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut, by puściła sok. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, a cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę odcisnąć z soku, dodać do niej marchewkę oraz cebulę i zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników. Całość wymieszać.


2 komentarze:

  1. Kolejny raz szykuję, mój syn ją uwielbia,daje wszędzie a nawet do kanapek, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń