Bigoski

Błyskawicznie! Super przepis od cioci Ali na placuszki z kiszonej kapusty. Idealne do czerwonego barszczu, puszyste i mięciutkie. świetny pomysł, gdy spodziewasz się gości! 
Składniki na 30 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Mąkę, mleko, jajka, sodę oraz przyprawy zmiksować na jednolitą konsystencję. Kapustę odcisnąć mocno (ale nie do końca), posiekać nożem, dodać do ciasta, wymieszać. Placki nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

    22 komentarze:

    1. Szybkie przygotowanie na pewno na plus. Ciekaw jestem smaku...wierzę, że smakują tak cudownie jak wyglądają.

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale, że z kapusty? :D
      Wyglądają jak ziemniaczane :D

      OdpowiedzUsuń
    3. Wyglądają apetycznie 😋warto spróbować...🙃

      OdpowiedzUsuń
    4. można je podawać z każdym rodzajem sosu, i smakuj pysznie.

      OdpowiedzUsuń
    5. można upiec w mufinkach lub na blaszce w piecu?

      OdpowiedzUsuń
    6. Bardzo często je robię, smakuja wszystkim domownikom, dzięki za super przepis.

      OdpowiedzUsuń
    7. Na Podkarpaciu placki z kiszonej kapusty nazywają się fuczki.

      OdpowiedzUsuń
    8. Bardzo często je robię, rzeczywiście pychotki:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Odpowiedzi
      1. Można same, z sosem, z sosem i mięsem, sałatką, surówka, dodatkiem do grilla, barbecue, kotleta, sztuki mięsa... Pytanie z czym nie podawać było by prostsze.... Pozdrawiam

        Usuń
    10. Kapusta ugotowana?

      OdpowiedzUsuń
    11. Super placuszki. Smakują wyśmienicie.

      OdpowiedzUsuń
    12. Napewno zrobię, uwielbiam eksperymentować w kuchni.

      OdpowiedzUsuń
    13. To po prostu fuczki bieszczadzkie. Pychota.

      OdpowiedzUsuń
    14. Czy kapusta ma być ugotowaną czy surowa ?

      OdpowiedzUsuń