Błyskawicznie! Super przepis od cioci Ali na placuszki z kiszonej kapusty. Idealne do czerwonego barszczu, puszyste i mięciutkie. świetny pomysł, gdy spodziewasz się gości!
Składniki na 30 sztuk:
Sposób przygotowania:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- olej do smażenia
Mąkę, mleko, jajka, sodę oraz przyprawy zmiksować na jednolitą konsystencję. Kapustę odcisnąć mocno (ale nie do końca), posiekać nożem, dodać do ciasta, wymieszać. Placki nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzybkie przygotowanie na pewno na plus. Ciekaw jestem smaku...wierzę, że smakują tak cudownie jak wyglądają.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że warto je spróbować.
UsuńAle, że z kapusty? :D
OdpowiedzUsuńWyglądają jak ziemniaczane :D
Wyglądają apetycznie 😋warto spróbować...🙃
OdpowiedzUsuńmożna je podawać z każdym rodzajem sosu, i smakuj pysznie.
OdpowiedzUsuńmożna upiec w mufinkach lub na blaszce w piecu?
OdpowiedzUsuńBardzo często je robię, smakuja wszystkim domownikom, dzięki za super przepis.
OdpowiedzUsuńNa Podkarpaciu placki z kiszonej kapusty nazywają się fuczki.
OdpowiedzUsuńPycha 👋👋😄
OdpowiedzUsuńBardzo często je robię, rzeczywiście pychotki:)
OdpowiedzUsuńA z czym je podawać?
OdpowiedzUsuńMożna same, z sosem, z sosem i mięsem, sałatką, surówka, dodatkiem do grilla, barbecue, kotleta, sztuki mięsa... Pytanie z czym nie podawać było by prostsze.... Pozdrawiam
UsuńKapusta ugotowana?
OdpowiedzUsuńKiszona.
UsuńCzy kiszona ugotowana??????
UsuńPo prostu kiszona.
UsuńSuper placuszki. Smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię, uwielbiam eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuńTo po prostu fuczki bieszczadzkie. Pychota.
OdpowiedzUsuńCzy kapusta ma być ugotowaną czy surowa ?
OdpowiedzUsuńKapusta ma być KISZONA. Nie gotowana.
Usuń