Prosty, szybki przepis na pyszne puszyste ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser po obiedzie. Zawsze się udaje!
Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma ok. 25x36 cm
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 300 g borówek (można zastąpić plasterkami jabłek lub wiśniami bez pestek)
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, miksując, stopniowo dodawać mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a do drugiej kakao, wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wierzch posypać borówkami.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
To jest coś na zasadzie ciasta "babka"? Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze 😋
OdpowiedzUsuńZrobilam z jabłkami, zobaczymy co będzie :)
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem czy góra dół ?
OdpowiedzUsuńGóra dół.
UsuńCiasto zrobione �� A czy można dodać mrożone truskawki ?
OdpowiedzUsuńRozmrozić ile się da i w mąkę żeby nie puszczały soków i wody wokół bo powstanie zakalec.
UsuńUpieklam z jablkami, wyszedl zakalec 😡
OdpowiedzUsuńMoże być bez wody gazowanej
OdpowiedzUsuńZrobione, za 50min wyciągam i jem 😊
OdpowiedzUsuńRobilam już z borówkami i z owoców z puszki jak i z truskawkami czas na orzechy włoskie 😊
Co zamiast mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń