Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x28 cm
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kisielu wiśniowego (w proszku)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- poncz: woda z cytryną
- słoik dżemu/konfitury wiśniowej
- 4 łyżki mleka
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać mąkę przesianą z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dolać olej, zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Ostygnięte ciasto przekroić wzdłuż na pół, naponczować i przełożyć konfiturą.
2. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta.
Ciasto z kisielem, wow tego jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba spróbować :)
Ciasto super i ten smak i zapach wiśni.
OdpowiedzUsuń