Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x37 cm
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: woda z sokiem z cytryny
- 3 galaretki agrestowe
- 1 l wrzątku
- 3 duże jabłka
- sok z 1/3 cytryny
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gotowy, ostygnięty biszkopt lekko naponczować.
2. Galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku. Odstawić. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały, a następnie wmieszać je do tężejącej galaretki. Na biszkopt wyłożyć niemal całkiem stężoną, gęstą masę jabłkową.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie powoli wlewać ostygniętą żelatynę. Po zmiksowaniu masę szybko wyłożyć na warstwę zieloną. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie powoli wlewać ostygniętą żelatynę. Po zmiksowaniu masę szybko wyłożyć na warstwę zieloną. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie
OdpowiedzUsuń