Pyszny i prosty sposób na kurczaka. Podudzia pieczone w marynacie musztardowo-jogurtowej. Nie obędzie się bez dokładki!
Składniki:
Sposób przygotowania:
- 8 podudzi z kurczaka
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1. Jogurt grecki połączyć z musztardami, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Czyste i osuszone podudzia oprószyć przyprawą do kurczaka, umieścić w dużej misce i zalać marynatą tak, by wszystkie były nią oblepione. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia podudzia w marynacie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec godzinę bez przykrycia, a następnie jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem. Podawać z ziemniakami i surówką.
Musi naprawdę pysznie smakować. Koniecznie wypróbuję twój przepis. Taki kurczak zapiekany w naczyniach to jedna z moich ulubionych form podania drobiu.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Super przepis!
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbuję przepis z musztardą i majonezem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń