Składniki:
Sposób przygotowania:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2 garście startego sera żółtego
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w talarki. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ketchup połączyć z majonezem. Podudzia oprószyć przyprawą do kurczaka, a następnie obtoczyć całe marynatą z ketchupu i majonezu. Tak przygotowane ułożyć na cebuli z marchewką.
2. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Następnie zdjąć folię, posypać kurczaka serem żółtym i piec jeszcze przez 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.