Kurczak po kozacku

Podudzia z kurczaka z cebulą, marchewką i pysznym sosem. Doskonały i prosty w przygotowaniu przepis na rodzinny obiad. Polecamy!
Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 garście startego sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w talarki. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ketchup połączyć z majonezem. Podudzia oprószyć przyprawą do kurczaka, a następnie obtoczyć całe marynatą z ketchupu i majonezu. Tak przygotowane ułożyć na cebuli z marchewką.

2. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Następnie zdjąć folię, posypać kurczaka serem żółtym i piec jeszcze przez 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.