Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Jajko połączyć w misce z mlekiem, krótko zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i zmiksować krótko, do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść ciasto formując nieduże placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem placuszki oprószyć cukrem pudrem.
2. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść ciasto formując nieduże placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem placuszki oprószyć cukrem pudrem.