Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao
- poncz: ostudzona herbata
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 szklanki wrzątku
- brzoskwinie z puszki - ok. 5 połówek
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie (miksując na niskich obrotach) stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie lekko naponczować.
2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Wyjąć, wmieszać do niej kawałki brzoskwiń i wyłożyć na biszkopt.
3. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
3. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Wyglada super, wyprobuje na Swieta! :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie az slinka cieknie.Napewno wyprubuje.
OdpowiedzUsuńZrobione jutro testowanie smakowanie dam znać 😍
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! I wyślij zdjęcie. Smacznego!
Usuńa co jest pod warstwą kakao, bo z pewnością nie tylko masa serowa
OdpowiedzUsuńPod kakao jest masa - składniki masy podane są w przepisie
UsuńA co można użyć zamiast śmietanki? Jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńZrobiłam na święta i był przepyszny 😊
OdpowiedzUsuńA jakiego kakao dodać
OdpowiedzUsuńa szklanka 250 ml?
OdpowiedzUsuńTak. Szklanka 250 ml
Usuń