Składniki na ok. 65 sztuk:
Sposób przygotowania:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 2,5-3 szklanki ciepłej wody
- ok. 700 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być wyjęte z rosołu i oddzielone od kości)
- ok. 300 g ugotowanego boczku lub podgardla
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić na ok. pół godziny. Kaszę ugotować wg przepisu z opakowania, ostudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Mięsa przepuścić przez maszynkę, połączyć w dużej misce z kaszą, cebulą i jajkiem. Składniki na farsz doprawić do smaku i połączyć dłońmi na jednolitą konsystencję.
2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nadziewać czubatą łyżeczką farszu. Ulepić pierogi.
3. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i lekko mieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez około 3 minuty.
3. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i lekko mieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez około 3 minuty.