Pyszne pierogi z mięsem

Sprawdzony przepis od mamy na pierogi z pysznym mięsnym farszem. Najlepiej smakują przysmażone na patelni, ze skwarkami. Smacznego!
Składniki na ok. 65 sztuk:
    ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • ok. 2,5-3 szklanki ciepłej wody
      farsz:
      • ok. 700 g  ugotowanego mięsa z kurczaka (może być wyjęte z rosołu i oddzielone od kości)
      • ok. 300 g ugotowanego boczku lub podgardla
      • 2 woreczki kaszy gryczanej 
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
      Sposób przygotowania:
      1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić na ok. pół godziny. Kaszę ugotować wg przepisu z opakowania, ostudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Mięsa przepuścić przez maszynkę, połączyć w dużej misce z kaszą, cebulą i jajkiem. Składniki na farsz doprawić do smaku i połączyć dłońmi na jednolitą konsystencję.
      2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nadziewać czubatą łyżeczką farszu. Ulepić pierogi.
      3. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i lekko mieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez około 3 minuty.