Składniki:
forma 37x22
Sposób przygotowania:
forma 37x22
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 szklanek mąki
- 5 rozbitych widelcem jajek
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
- 2 garście rodzynek
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. W rondelku umieścić mleko, cukry i rozkruszone drożdże, odrobinę podgrzać na ogniu mieszając, żeby składniki się rozpuściły. Przelać do dużego garnka. Dodać mąkę, rozbite widelcem jajka, olej i szczyptę soli. Nie mieszać! Garnek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
2. Po 3 godzinach ciasto rozrobić rękoma (w garnku), a następnie wyłożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wymieszać dłonią w misce, aż powstaną grudki. Wierzch ciasta posypać rodzynkami i kruszonką. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe wyglada fajnie . chyba zrobię. Dziekuję
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńWygląda super. Warto spróbować upiec.
OdpowiedzUsuńtez chetenie zrobie...wyglada wysmienicie :) ylko napisac co tzn "rozbic" i prosze o wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńHej, forma podana jest na samym początku- forma 37x22
UsuńA "rozbic" to rozumiem, że chodzi Ci o słowo z przepisu ROZROBIĆ- czyli rozgnieść, zagnieść, doprowadzić do równomiernej konsystencji ciasto. Smacznego.
Bardzo dziekuje za odpowiedz :)...rzeczywiscie forma podana...ja guła nie zauwazyłam :).....pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie ma problemu. Również pozdrawiam! I jeszcze raz smacznego!
UsuńUwielbiam ten placek i nie ma opcji, zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńWitam,jakiej mąki użyć najlepiej?
OdpowiedzUsuńPszennej.
UsuńSprobuje zrobic
OdpowiedzUsuńJa takie ciasto piekę w keksówkach. Lubię małe kromki.
OdpowiedzUsuńDzień doby. Jaka pojemność ma szklanka u pani
OdpowiedzUsuńSuper. Zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńRobię co jakiś czas zawsze wychodzi!!! Super prosta i szybka drożdzówka! Rewelacja
OdpowiedzUsuń