Bananowy song

Nie ma innej opcji: to ciasto zachwyci każdego! Słodkie, delikatne, na bazie masy śmietankowej z mascarpone. A do tego bardzo proste w wykonaniu!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • poncz: woda z sokiem z cytryny
Masa:
  • 400 g śmietanki 30% lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 4 banany
  • pół tabliczki startej czekolady deserowej do posypania wierzchu
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek, mieszając, stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min. Gotowy, ostudzony biszkopt delikatnie naponczować.
    2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, po łyżce, dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Cienką warstwą masy posmarować biszkopt, ułożyć kawałki bananów, a następnie przykryć je resztą masy. wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki celem całkowitego stężenia.