Love Kivvi

Ciasto, które ostatnio podbija internet. Nic dziwnego - po prostu rewelacja. Budyniowiec z kawałkami kiwi, a do tego słodki lukier. Super przepis od Marty.
Składniki:
  • Forma: 24x28 cm
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz - woda z sokiem z cytryny
Masa budyniowa:
  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła 200 g
  • 3 dojrzałe kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek wody wymieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny
    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wmieszać (partiami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w 175 st. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, obie części naponczować.
    2. W 200 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą. Następnie do masy wmieszać kawałki kiwi.
    3. Biszkopt przełożyć masą. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko, dodać wodę z sokiem z cytryny i wymieszać na jednolitą konsystencję. Wierzch ciasta zalać lukrem. Całość wstawić do lodówki na kilka godz. lub całą noc.