Składniki:
Sposób przygotowania:
- Forma: 24x28 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz - woda z sokiem z cytryny
- 700 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła 200 g
- 3 dojrzałe kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
- 200 g cukru pudru
- 6 łyżek wody wymieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wmieszać (partiami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w 175 st. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, obie części naponczować.
2. W 200 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą. Następnie do masy wmieszać kawałki kiwi.
3. Biszkopt przełożyć masą. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko, dodać wodę z sokiem z cytryny i wymieszać na jednolitą konsystencję. Wierzch ciasta zalać lukrem. Całość wstawić do lodówki na kilka godz. lub całą noc.
3. Biszkopt przełożyć masą. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko, dodać wodę z sokiem z cytryny i wymieszać na jednolitą konsystencję. Wierzch ciasta zalać lukrem. Całość wstawić do lodówki na kilka godz. lub całą noc.