Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 kostka margaryny (200 g)
- 250 g cukru
- 1 całe jajko i 3 żółtka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Z wymienionych składników zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciasteczka. W przypadku, gdy nie mamy maszynki, ciasto można rozwałkować na ok. 1 cm grubości i użyć foremek lub szklanki. Ciasteczka ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Przed podaniem maszynkowce można oprószyć cukrem pudrem.