Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- herbatniki, ok. 250 g
- 3,5 szklanki mleka
- łyżka cukru
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- kostka masła
- 400 ml śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
- 4-5 kropli olejku migdałowego
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i olejek migdałowy. Następnie, miksując, powoli dolewać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć płatkami migdałowymi (można je uprażyć wcześniej na patelni, ale nie trzeba). Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
Wygląda smakowicie, chyba muszę poprosić żonę żeby mi coś takiego przygotowała, sam niekoniecznie mam odpowiednie umiejetności :)
OdpowiedzUsuńPyszności i do tego bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuń