Składniki na ok. 20 sztuk:
Sposób przygotowania:
- 1,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
1. Kaszę mannę zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 15 min. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do napęczniałej kaszy dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia i olej. Zmiksować do połączenia składników, a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta łyżką.
2. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki, placki przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 3 minuty, na złoty kolor. Gotowe odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem.
2. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki, placki przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 3 minuty, na złoty kolor. Gotowe odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zrobić sobie od czasu do czasu tego typu placuszki i wprowadzić trochę słodkości do życia. Po takim posiłku od razu mam lepszy humor. ;-)
OdpowiedzUsuńA można jakoś z zwykłą kaszą? Nie błyskawiczną?
OdpowiedzUsuńSuper placuszki! Moj syn niejadek poprosil o dokladke😊
OdpowiedzUsuń