Idealna propozycja na niedzielny poobiedni deser! Szybkie i bezproblemowe w wykonaniu ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować.
Składniki:
- forma 24x24 cm
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 3 jabłka
- cukier puder do posypania wierzchu
1. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę lekko ponacinać wzdłuż na wierzchu nożem.
2. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
2. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.