Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- herbatniki (ok. 12-16 szt, zależy od wielkości herbatnika)
- 400 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 450 g ulubionych cienkich wafelków kakaowych
1. Dno formy z papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami. Cztery wafelki włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć dłońmi, będą potrzebne na koniec - do posypania wierzchu ciasta.
2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, po łyżce, dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą część rozsmarować na herbatnikach i ułożyć na niej w rzędach wafelki (patrz zdjęcie). Wyłożyć drugą część masy, a na niej ułożyć resztę wafelków i przykryć trzecią częścią masy. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi wcześniej wafelkami.
Czy to ciasto dobrze się kroi z tymi waflami? Czy one się robią w tej masie gumowate?
OdpowiedzUsuńChyba zależy od producenta wafelków. Moje po 1 dniu byly miękkie, ale nie gumowate.
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne, ale szkoda że z gotowych składników (wafelki, herbatniki) które zawierają dużo E
OdpowiedzUsuń