Ciasto z wafelkiem

Raj dla podniebienia bez pieczenia! Ciasto na bazie prostej i pysznej masy z mascarpone, ze słodkim wafelkowym nadzieniem. Idealne do kawy czy herbaty.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki (ok. 12-16 szt, zależy od wielkości herbatnika)
  • 400 ml śmietanki 30% 
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 450 g ulubionych cienkich wafelków kakaowych

    Sposób przygotowania:
    1. Dno formy z papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami. Cztery wafelki włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć dłońmi, będą potrzebne na koniec - do posypania wierzchu ciasta.
     2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, po łyżce, dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą część rozsmarować na herbatnikach i ułożyć na niej w rzędach wafelki (patrz zdjęcie). Wyłożyć drugą część masy, a na niej ułożyć resztę wafelków i przykryć trzecią częścią masy. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi wcześniej wafelkami.

    3 komentarze:

    1. Czy to ciasto dobrze się kroi z tymi waflami? Czy one się robią w tej masie gumowate?

      OdpowiedzUsuń
    2. Chyba zależy od producenta wafelków. Moje po 1 dniu byly miękkie, ale nie gumowate.

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda na pyszne, ale szkoda że z gotowych składników (wafelki, herbatniki) które zawierają dużo E

      OdpowiedzUsuń