Składniki na 6 szt:
Rozczyn:
Rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 g masła
- 1 jajko
- 250 g półtłustego twarogu
- 50 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 g miękkiego masła
- 1 małe żółtko
1. Drożdże wymieszać z cukrem, mąką i lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zacząć przygotowywać ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztopione masło i roztrzepane widelcem jajko (odrobinkę jajka zostawić sobie na koniec do posmarowania ciasta przed pieczeniem). Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić dłońmi ciasto. Zrobić z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
2. Przygotować nadzienie: ser zmielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem.
3. Stolnicę podsypać mąką i z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Na środku placków ułożyć nadzienie serowe, a brzegi posmarować resztką jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
2. Przygotować nadzienie: ser zmielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem.
3. Stolnicę podsypać mąką i z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Na środku placków ułożyć nadzienie serowe, a brzegi posmarować resztką jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Omniomniom. Ale rozumiem, że można zrobić np.10 tylko mniejszych?
OdpowiedzUsuńTak. Wielkość zależy od apetytu. Te 6x mniej więcej są srednicy 16/17 cm
UsuńAle dobre. Jestem na diecie i miałoby dla dzieci na jutro ale siedzę i zajadam 😂 zapisuję przepis jest super. Dziękuję
OdpowiedzUsuń