Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 500 ml wody
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli
- 1 i 3/4 szklanki octu 10%
1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Plastry układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
W kanapkach niezastąpione.
OdpowiedzUsuńWyszły super, robi się szybko
OdpowiedzUsuńRobiłam sa pyszne, jeszcze będę robić :)
OdpowiedzUsuńOgórki są bardzo dobre, natomiast w żadnym wypadku nie będę już odcedzać zalewy z ziaren! To one nadają prawdziwy smak :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się
UsuńŚwięta prawda, jak to ogórki bez przypraw? wtedy dopiero pozbawione smaku.
UsuńPo jakim czasie najlepiej można już je sporzyc ?
OdpowiedzUsuńU nas jeden słoik zawsze idzie od razu, ale żeby nie czuć octu to trzeba odczekać ok 1 tyg.
UsuńZostała mi zalewa czy mogę jej użyć np. do cukinii i jak coś ile pasteryzować??
OdpowiedzUsuńNie stosowaliśmy jeszcze tej zalewy do cukinii, mamy sprawdzony sposób na inną zalewę pod cukinie, która też jest na naszej stronie. Można spróbować. Pasteryzować 10 minut.
UsuńNa ile słoików starcza zalewy?
OdpowiedzUsuńZalewy wystarczy na 5 słoików 0,5 litra.
Usuń