Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 por
- mała puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- ok. 200 g szynki
- 3 jajka na twardo
- ok, 150 g sera żółtego w kostce (najlepiej gouda)
- pół pęczka szczypiorku
- ok. 200 ml majonezu
- sól, pieprz do smaku
1. Por pokroić w półtalarki i sparzyć na sitku wrzątkiem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę. Jajka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ser żółty również zetrzeć na grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Majonez doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): pokruszony twaróg, por, kukurydza - na niej rozsmarować połowę majonezu, jajka, pomidory, szynka, żółty ser, reszta majonezu, szczypiorek.
2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): pokruszony twaróg, por, kukurydza - na niej rozsmarować połowę majonezu, jajka, pomidory, szynka, żółty ser, reszta majonezu, szczypiorek.
Wyśmienita !!!!!
OdpowiedzUsuń