Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- ok. 12 szt. herbatników kakaowych na spód
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30 %
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 4 pokruszone herbatniki
- 1 tabliczka utartej czekolady deserowej (100 g)
- kakao do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. 4 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, stopniowo dodawać ser z wiaderka, a na koniec (powoli) ostudzoną całkowicie, płynną żelatynę. Do masy dodać pokruszone herbatniki i utartą czekoladę, wymieszać. Masę szybko przełożyć do formy z herbatnikami. Całość wstawić do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao.
3. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao.
Z kąd masz ten przepis ? Sernik niewątpliwie zapowiada się pysznie i tak też wygląda ale nigdy w Finlandii nie spotkałam się z takim sernikiem. Również nie kupimy tutaj twarogu sernikowego w wiaderku ale można go spokojnie zastąpić quarkiem. Herbatników kakaowych nie ma również. Zwykłe tak i do tego nasze polskie można zakupić już coraz częściej, cynamonowe czy z polewą czekoladową ale kakaowe może jedynie w jakiś dużych miastach typu Helsinki, Tampere...
OdpowiedzUsuńsernik wzorowany jest na "minttusuklaa-juustokakku" ale bez mięty i ze spolszczonymi składnikami. Jeśli chcesz, prześlę Ci linka na maila. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDziękuję nie trzeba :) Zaciekawiły mnie składniki :) Niemniej ciekawa propozycja na gorące dni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń