Składniki:
- 2 kg pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- czosnek
- liście laurowe
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- goździki
- 750 ml wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
1. Przygotować zalewę: do wrzącej wody dodać ocet, olej, cukier i sól, wymieszać. Zalewę wystudzić.
2. Pomidorki umyć i osuszyć, a cebulę pokroić w półtalarki. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowy i 1 goździku.
3. Pomidorki wkładać do słoików na przemian z cebulą. Zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
2. Pomidorki umyć i osuszyć, a cebulę pokroić w półtalarki. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowy i 1 goździku.
3. Pomidorki wkładać do słoików na przemian z cebulą. Zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.