Bułgarski przepis na pomidorki w słoikach

Przepis ten kilkanaście lat temu przywiozła teściowa od koleżanki z Sofii. Co roku bierzemy od niej po kilka słoików, tym razem zabrałam przepis.
Składniki:
  • 2 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • goździki
zalewa:
  • 750 ml wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania:
    1. Przygotować zalewę: do wrzącej wody dodać ocet, olej, cukier i sól, wymieszać. Zalewę wystudzić.
    2. Pomidorki umyć i osuszyć, a cebulę pokroić w półtalarki. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowy i 1 goździku.
    3. Pomidorki wkładać do słoików na przemian z cebulą. Zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.