Ciasto rabarbarek

Idealne ciasto z rabarbarem! Przepyszny słodko-kwaśny deser wg przepisu z zeszytu Mamy. Duża rodzinna blacha
Składniki: (forma ok. 37x22 cm)
    Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki
    • 0,5 szklanki cukru
    • 3 żółtka
    • 130 g masła
    • 1 łyżka kwaśniej śmietany (12% lub 18%)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Warstwa rabarbarowa:
    • ok. 2 kg rabarbaru
    • 2 łyżki cukru
    Piana:
    • 3 białka
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 kisiel cytrynowy (proszek)
    Kruszonka:
    • 100 g mąki
    • 100 g cukru
    • 100 g masła

      Sposób przygotowania:
      1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło, śmietanę i zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód.

      2. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć równomiernie na cieście i oprószyć cukrem.
      3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel i zmiksować. Pianą przykryć rabarbar.

      4. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
      5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.