Składniki: (forma ok. 37x22 cm)
Sposób przygotowania:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 130 g masła
- 1 łyżka kwaśniej śmietany (12% lub 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 2 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy (proszek)
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło, śmietanę i zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód.
2. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć równomiernie na cieście i oprószyć cukrem.
3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel i zmiksować. Pianą przykryć rabarbar.
4. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel i zmiksować. Pianą przykryć rabarbar.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.