Rewelacyjne ciasto w paski


Takiego ciasta jeszcze nie jedliście! Bardzo proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie efektowne i po prostu przepyszne!
Składniki:
  • forma 24x24
  • ok. 12 sztuk herbatników na spód
  • 3,5 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • kostka masła
  • ok. 450 g ciastek dr Gerard Mafijne Black
  • kakao do posypania wierzchu


    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki.
    2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję.


    3. Herbatniki (te na spodzie) cienko posmarować niewielką ilością masy budyniowej. Następnie masę wykładać do formy naprzemiennie z ciastkami mafijnymi (patrz zdjęcie). Odrobinę masy zostawić, by na koniec posmarować nią cienko wierzch ciasta. Całość oprószyć kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.





    9 komentarzy:

    1. Jak to ciasto potem się kroi?Zastanawiam się czy te ciastka miękną czy zostają twarde?
      Pozdrawiam ......

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Z krojeniem nie ma problemu. Herbatniki są miękkie.

        Usuń
    2. Ale ciasto! Pierwszy raz takie widzę, suuuuuper

      OdpowiedzUsuń
    3. Robiłam z waszego przepisu, wszyscy się zachwycali, rewelacja !!!

      OdpowiedzUsuń
    4. A czy z białymi ciastkami też będzie ładnie wyglądał i dobrze smakowal? Kupiłam przez pomyłkę jasne ciastka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak. Do jasnych ciastek dałabym czekoladowy budyń. I wyjdzie elegancko.

        Usuń
    5. Bardzo ładnie wygląda .Napewno wypróbuję przy najbliższej okazji

      OdpowiedzUsuń