Takiego ciasta jeszcze nie jedliście! Bardzo proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie efektowne i po prostu przepyszne!
Składniki:
- forma 24x24
- ok. 12 sztuk herbatników na spód
- 3,5 szklanki mleka
- łyżka cukru
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- kostka masła
- ok. 450 g ciastek dr Gerard Mafijne Black
- kakao do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
3. Herbatniki (te na spodzie) cienko posmarować niewielką ilością masy budyniowej. Następnie masę wykładać do formy naprzemiennie z ciastkami mafijnymi (patrz zdjęcie). Odrobinę masy zostawić, by na koniec posmarować nią cienko wierzch ciasta. Całość oprószyć kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńJak to ciasto potem się kroi?Zastanawiam się czy te ciastka miękną czy zostają twarde?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ......
Z krojeniem nie ma problemu. Herbatniki są miękkie.
UsuńAle ciasto! Pierwszy raz takie widzę, suuuuuper
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z waszego przepisu, wszyscy się zachwycali, rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńA czy z białymi ciastkami też będzie ładnie wyglądał i dobrze smakowal? Kupiłam przez pomyłkę jasne ciastka
OdpowiedzUsuńTak. Do jasnych ciastek dałabym czekoladowy budyń. I wyjdzie elegancko.
UsuńBardzo ładnie wygląda .Napewno wypróbuję przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuń