Składniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka
- 1/2 paczki krakersów
- 1/2 l maślanki
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
- masło do posmarowania blachy
1. Filety oczyścić, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą i zanurzyć w maślance połączonej z ketchupem. Wstawić na godzinę do lodówki.
2. Następnie wyjmować kurczaka z maślanki i obtaczać w pokruszonych krakersach.
3. Blachę wysmarować masłem, ułożyć na niej kotlety i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podawać z ziemniakami/ryżem i surówką.
2. Następnie wyjmować kurczaka z maślanki i obtaczać w pokruszonych krakersach.
3. Blachę wysmarować masłem, ułożyć na niej kotlety i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podawać z ziemniakami/ryżem i surówką.
Świetny przepis, jeszcze takich nie robiłam i chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCzęsto korzystam z waszego bloga, kotleciki pyszności :)
OdpowiedzUsuńPycha ja też robię od lat tylko trochę inaczej piersi z indyka marynuję w gęstej śmietanie i piekę na papierze do pieczenia ale Twoje kotleciki też wyglądaja pysznie -pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie to mają być krakersy jakaś konkretna firma ? Czy obojętnie ?
OdpowiedzUsuńCzy obojętnie
Usuń