Kotlety w krakersach

Z piekarnika, nie trzeba smażyć na patelni. Przepyszne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z krakersów. Idealne na rodzinny obiad!
Składniki:
  • 3-4 filety z piersi kurczaka
  • 1/2 paczki krakersów
  • 1/2 l maślanki
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
  • masło do posmarowania blachy

    Sposób przygotowania:
    1. Filety oczyścić, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą i zanurzyć w maślance połączonej z ketchupem. Wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Następnie wyjmować kurczaka z maślanki i obtaczać w pokruszonych krakersach.
    3. Blachę wysmarować masłem, ułożyć na niej kotlety i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podawać z ziemniakami/ryżem i surówką.







    5 komentarzy:

    1. Świetny przepis, jeszcze takich nie robiłam i chętnie wypróbuję.

      OdpowiedzUsuń
    2. Często korzystam z waszego bloga, kotleciki pyszności :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pycha ja też robię od lat tylko trochę inaczej piersi z indyka marynuję w gęstej śmietanie i piekę na papierze do pieczenia ale Twoje kotleciki też wyglądaja pysznie -pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    4. Jakie to mają być krakersy jakaś konkretna firma ? Czy obojętnie ?

      OdpowiedzUsuń