Przepis znaleziony w zapiskach babci. Miała świetny pomysł na młodą fasolkę szparagową! Żółta lub zielona - obie odmiany w wersji marynowanej będą smaczne.
Składniki:
- 2 kg młodej fasolki szparagowej
- liście laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- ziarna czarnego pieprzu
- 1 l wody
- 250 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżki soli
Składniki na zalewę zagotować i odstawić do wystudzenia. Fasolkę umyć, obciąć końcówki. Gotować we wrzątku przez 5 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików włożyć po 2-3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1 listku laurowym. Następnie powkładać fasolkę. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i zamknąć. Pasteryzować przez 30 minut w kąpieli wodnej, po 2 dniach pasteryzację powtórzyć.
Fasolkę uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńRobiłam rok temu bardzo podobna i wyszła smaczna
OdpowiedzUsuńPrzy tak długim pasteryzowaniu może będzie bardzo miękka? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNie będzie
Usuń