Mleczna przekąska - bez pieczenia

Takie ciasta lubimy najbardziej! Minimum wysiłku, maksimum radości! Smakowało całej rodzinie, więc będziemy robić często :)
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki kakaowe, ok. 36 szt.
  • 200 g masła
  • 3 żółtka (jajka sparzyć wcześniej wrzątkiem)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku (do żelatyny)
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
    2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć, dodać do niego ubite żółtka, zmiksować. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać serek homogenizowany, potem mleko w proszku, a na koniec ostygniętą zupełnie (ale płynną!) żelatynę.


    3. Połowę masy wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą. Następnie Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
    4. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.

    2 komentarze:

    1. Ekstra ładnie i smacznie wygląda ta Mleczna przekąska bez pieczenia :-0

      OdpowiedzUsuń
    2. Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Wygląda bardzo ładnie.

      OdpowiedzUsuń