Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- herbatniki kakaowe, ok. 36 szt.
- 200 g masła
- 3 żółtka (jajka sparzyć wcześniej wrzątkiem)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku (do żelatyny)
- 4 łyżki mleka
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć, dodać do niego ubite żółtka, zmiksować. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać serek homogenizowany, potem mleko w proszku, a na koniec ostygniętą zupełnie (ale płynną!) żelatynę.
3. Połowę masy wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą. Następnie Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
4. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.
2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć, dodać do niego ubite żółtka, zmiksować. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać serek homogenizowany, potem mleko w proszku, a na koniec ostygniętą zupełnie (ale płynną!) żelatynę.
3. Połowę masy wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą. Następnie Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
4. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.
Ekstra ładnie i smacznie wygląda ta Mleczna przekąska bez pieczenia :-0
OdpowiedzUsuńFajne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Wygląda bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuń