Składniki:
- torebka do pieczenia
- 8-10 podudzi z kurczaka
- ok. 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- marynata do kurczaka:
- ok. 50 g masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 3-4 szczypty czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz do smaku
1. Przygotować marynatę: masło lekko podgrzać i zamieszać, aby się rozpuściło. Dodać do niego czosnek oraz wymienione przyprawy i wymieszać. Czyste, suche podudzia zalać marynatą, dokładnie w niej wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki średniej wielkości (niezbyt cienkie) i oprószyć je solą. Marchewki pokroić w grubsze plasterki, a cebulę w grubszą kostkę.
3. W naczyniu żaroodpornym umieścić torebkę do pieczenia. Na spód torebki wysypać kawałki ziemniaków, a następnie plastry marchewki wymieszane z cebulą. Na koniec ułożyć na warzywach udka w marynacie. Zamknąć worek i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.
3. W naczyniu żaroodpornym umieścić torebkę do pieczenia. Na spód torebki wysypać kawałki ziemniaków, a następnie plastry marchewki wymieszane z cebulą. Na koniec ułożyć na warzywach udka w marynacie. Zamknąć worek i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.