Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 kg cukru
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
1. Ogórki umyć (nie obierać) i pokroić w grube plastry. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 5 godzin. Po 5 godzinach odlać sok i dodać do ogórków pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do czystych, wyparzonych słoików.
2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.
2. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalewać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 5-7 minut.
Te ogórki sa po prostu przepyszne! Super przepis!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, smaczne i świetne nawet do obiadu.
OdpowiedzUsuńDo tej zalewy to ile wody? Bo nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńNie ma, bi się nie dodaje. Ogórki puszczą wodę, do zalewy już nie potrzeba dodatkowo.
UsuńCzy wodę którą puściły ogórki dodać do zalewy?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńTo mam zagotować tylko ocet olej i cukier?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń