Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- ok. 300 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać porzeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka").
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, pyszności...
OdpowiedzUsuń