Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- biszkopty na spód (ok. 16 sztuk)
- herbatniki do przełożenia ciasta (ok. 16 sztuk)
- masa zielona:
- 1 l zielonego soku typu Kubuś/Pysio
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 galaretka agrestowa
- wierzch:
- 2 galaretki o smaku arbuza (można zastąpić truskawkowymi)
- 2 garście borówek
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty.
2. W 1 szklance soku rozpuścić 3 budynie. Resztę soku zagotować w garnku, wlać rozpuszczone budynie i chwilę gotować, mieszając. Dosypać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną gorącą masę wylać na biszkopty. Gdy masa trochę przestygnie, ułożyć na niej warstwę herbatników, a gdy się zupełnie wystudzi - wstawić na pół godz. do lodówki.
3. Dwie galaretki arbuzowe/truskawkowe rozpuścić w 1 l wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki i powtykać w nią borówki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. W 1 szklance soku rozpuścić 3 budynie. Resztę soku zagotować w garnku, wlać rozpuszczone budynie i chwilę gotować, mieszając. Dosypać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną gorącą masę wylać na biszkopty. Gdy masa trochę przestygnie, ułożyć na niej warstwę herbatników, a gdy się zupełnie wystudzi - wstawić na pół godz. do lodówki.
3. Dwie galaretki arbuzowe/truskawkowe rozpuścić w 1 l wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki i powtykać w nią borówki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
pyszne ciasto na letnie dni :)
OdpowiedzUsuń