Ciasto ARBUZ

Idealne na gorące dni, orzeźwiające jak arbuz ciasto! Zrób i zaskocz bliskich lub gości! Pyszne, proste, bez pieczenia.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • biszkopty na spód (ok. 16 sztuk)
  • herbatniki do przełożenia ciasta (ok. 16 sztuk)
  • masa zielona:
  • 1 l zielonego soku typu Kubuś/Pysio
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • wierzch:
  • 2 galaretki o smaku arbuza (można zastąpić truskawkowymi)
  • 2 garście borówek

    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty.
    2. W 1 szklance soku rozpuścić 3 budynie. Resztę soku zagotować w garnku, wlać rozpuszczone budynie i chwilę gotować, mieszając. Dosypać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną gorącą masę wylać na biszkopty. Gdy masa trochę przestygnie, ułożyć na niej warstwę herbatników, a gdy się zupełnie wystudzi - wstawić na pół godz. do lodówki.



    3. Dwie galaretki arbuzowe/truskawkowe rozpuścić w 1 l wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki i powtykać w nią borówki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.







    1 komentarz: