Składniki na 20 sztuk:
Sposób przygotowania:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 250 g bobu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ok. 30 g startego sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Bób gotować przez 15-20 min w nieosolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami. Do masy dodać szczypiorek, żółty ser, mąkę i wbić 1 jajko. Dodać do smaku przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na 10 min. Następnie formować okrągłe kotlety. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Prezentuja się niesamowicie, trzeba będzie koniecznie takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety ziemniaczane, a z bobem jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie zrobić!!!!!
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłem kotletów ale na pewno będzie piękny dzień na takie przepyszne kotleciki
OdpowiedzUsuń