Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- biszkopty okrągłe, ok. 200 g
- masa:
- 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki wrzątku
- 2 garście malin
- polewa:
- 2 łyżki mleka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę. Ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
2. Tężejącą masę (nie może być zupełnie płynna) wyjąć z lodówki. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, powciskać w nią maliny i przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Całość wstawić do lodówki.
3. Czekoladę połamać na kawałki i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko ostudzoną polewą udekorować biszkopty tworząc "mazaje". Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Fantastyczny pomysł! I bardzo smakowicie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńW taka podroż chętnie się wybiorę :)
OdpowiedzUsuńmm coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto... idealne na upalne dni. Próbowałam go w wersji truskawkowej i też jest świetna.
OdpowiedzUsuń