Składniki:
Sposób przygotowania:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (garmażeryjnego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- garść bułki tartej
- 1 łyżka wody
- przyprawa do mięsa mielonego - do smaku
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Mięso mielone połączyć w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mąką, żółtkiem, bułką tartą, wodą i przyprawą do mięsa. Składniki dokładnie wymieszać i uformować z nich podłużne kotleciki. Kotlety nadziać na patyki do szaszłyków, ułożyć na blaszce i oprószyć z wierzchu ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-25 min. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, pomidorem, cebulą.