Przepyszna sałatka do słoików, smacznie doprawiona. Zimą sprawdzi się jako dodatek do obiadów, wędlin, kanapek. Zrób taką koniecznie!
Składniki (na ok. 8 słoików 0,5 l):
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 papryki
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki oleju
- 25 g przyprawy gyros
1. Umyte ogórki pokroić w grube plastry, przełożyć do dużej miski, zasypać solą kamienną i dobrze wymieszać. Papryki i cebule pokroić w grubszą kostkę, marchewki na talarki, a czosnek na plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa dodać do ogórków, wymieszać.
2. Składniki na zalewę dokładnie wymieszać w miseczce, a następnie przelać do miski z warzywami. Całość wymieszać i odstawić na 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszać. Początkowo zalewy będzie mało, ale przybędzie jej, gdy warzywa puszczą sok.
3. Po 6 godzinach sałatkę wraz z zalewą przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i zakręcać. Pasteryzować 15 min w kąpieli wodnej lub 30 min w piekarniku (słoiki ustawić na blaszce, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 130 stopni, pasteryzować przez 30 min. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawić słoiki do wystudzenia).
2. Składniki na zalewę dokładnie wymieszać w miseczce, a następnie przelać do miski z warzywami. Całość wymieszać i odstawić na 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszać. Początkowo zalewy będzie mało, ale przybędzie jej, gdy warzywa puszczą sok.
3. Po 6 godzinach sałatkę wraz z zalewą przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i zakręcać. Pasteryzować 15 min w kąpieli wodnej lub 30 min w piekarniku (słoiki ustawić na blaszce, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 130 stopni, pasteryzować przez 30 min. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawić słoiki do wystudzenia).
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPrzetwory na zimę to podstawa. Szczególnie jak się ma warzywa ze swojego ogródka :)
OdpowiedzUsuń