Składniki:
Sposób przygotowania:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do mięsa mielonego
- 3-4 ziemniaki
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- ok. 10 plasterków salami
- sól, zioła prowansalskie
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego (lub śmietany)
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką i przyprawą do mięsa mielonego. Uformować średniej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki.
2. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory i salami (patrz: zdjęcie). Całość oprószyć z wierzchu solą oraz ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni, pod przykryciem.
3. W międzyczasie przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku i wymieszać. Gdy minie 50 minut, zapiekankę wyjąć z piekarnika, zalać sosem, a wierzch posypać żółtym serem. Nie przykrywać naczynia. Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.
2. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory i salami (patrz: zdjęcie). Całość oprószyć z wierzchu solą oraz ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni, pod przykryciem.
3. W międzyczasie przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku i wymieszać. Gdy minie 50 minut, zapiekankę wyjąć z piekarnika, zalać sosem, a wierzch posypać żółtym serem. Nie przykrywać naczynia. Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.
Obiad pyszności, często korzystam z Waszych przepisów.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i fajnie prezentująca się zapiekanka:) Mnie przypadła do gustu:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i zapewne smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńJuz zrobione czeka na piekarnik
OdpowiedzUsuńMacie super przepisy nieraz korzystalam
OdpowiedzUsuńDziękujemy
UsuńZrobiona i już się piecze.
OdpowiedzUsuń