Składniki (na ok. 8 słoików 0,5 l):
- 3 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Ogórki obrać i poszatkować na cienkie plasterki, cebule pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę i sól. Odstawić na 2 godziny. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do czystych, wyparzonych, suchych słoików. Mocno zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować ok. 7-10 minut.
Witam. Czy po 2 godzinach należy odsączyć wodę z ogórków przed wlaniem zalewy?
OdpowiedzUsuńEvciu. Nie, cała sztuka tego przepisu, że nie używamy wody w zalewie, bo jest już w ogórkach. Woda z ogórków zostaje, dodajemy zalewę i mamy pyszną sałatkę. Pozdrawiam i smacznego.
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Ogóreczki wyglądają smakowicie 😊
UsuńJa też robię taka sałatkę co roku, cała rodzina uwielbia .
OdpowiedzUsuńA ile ma być samej wody. ? Czy ogórki mają się w niej moczyć?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma wody. Ogórki są wodnistym warzywem, w połączeniu z solą mamy wystarczająco dużo wody samej w sobie.
UsuńCzy tą wodę z ogórków po dwóch godzinach zalewamy?
OdpowiedzUsuńPo 2 godzinach ogórki puszczą wodę, ma ona zostać (nie pozbywamy się jej) i dolewamy do niej zalewę pomidorową.
Usuńsuper przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. Zrobiłam, z jednej porcji wyszło mi 10 słoiczków. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńUważaj bo te 10 słoiczków może być za mało 😁
UsuńJa mam 2 kg ogórków to ile dołożyć składników??
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź
Zrobiłam z jednej porcji i teraz żałuję że tylko tyle sałatka przepyszna już po wymieszać,Aniu a gdzie tu dalej
OdpowiedzUsuńCzy można pasteryzować w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńSalatka przepyszna na etapie produkcji, wszyscy w domu wyzerali i w sloiki poszlo mniej :-) mam pytanie z czym ona by sie dobrze komponowala - do obiadow, czy na kanapki? Bo ze bez niczego prosto z gara to juz wiem :-)
OdpowiedzUsuńHihi, to nieźle... Sałatka wspaniale komponuje się z obiadem (mega z mielonym, czy schabowym) dodatkowo proponuję jako dodatek na grilla. Na kolację do kanapek z polędwicą, czy szynką.
UsuńCzy sprawdzą się też ogórki szklarniowe? Tylko do takich mam dostęp tu gdzie mieszkam.
OdpowiedzUsuńNie. Przetwory robimy zawsze z ogórków gruntowych.
Usuń2 łyzki soli płaskie czy z czubkiem?
OdpowiedzUsuńNormalne. Czyli nie płaskie, ale też nie super czubate.
UsuńSałatka wyszła przepyszna.
UsuńPodałam na świeżo do kanapek, zniknęła w tempie ekspresowym.
Dziękuję za wskazówki 😃🤗
Witam czy zwykła sól kuchenna
OdpowiedzUsuńTak. Zwykła kuchenna.
UsuńDziękuję
UsuńCzy ogorki trzeba obierac ?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej je obrać ze skórki, są wówczas delikatniejsze.
UsuńDziękuję
UsuńWitam dlaczego ogórki skisły w ciepłym miejscu są czy za mało były pasteryzowane?
OdpowiedzUsuń