Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 24x24 cm
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście wydrylowanych wiśni
- cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach. Miksować niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie ułożyć wiśnie (można je lekko od spodu obtoczyć mąką ziemniaczaną, wtedy nie opadną na dno ciasta). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
2. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie ułożyć wiśnie (można je lekko od spodu obtoczyć mąką ziemniaczaną, wtedy nie opadną na dno ciasta). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
oj z miłą chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuń