Składniki:
Sposób przygotowania:
- ok. 1 kg cukinii
- ok. 1 kg dyni
- 2 cebule
- goździki
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- czubata szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka liści laurowych
1. Cukinię i cebule pokroić w grubą kostkę. Dynię obrać, usunąć z niej pestki i również pokroić ją w grubą kostkę. Do czystych, wyparzonych słoików wrzucić po 3 goździki, a następnie dosyć ciasno upychać kawałki warzyw.
2. Składniki na zalewę zagotować. Z zalewy wyjąć liście laurowe. Gorącą zalewą zalewać sałatkę i od razu zakręcać słoiki. Pasteryzować ok. 10 min w kąpieli wodnej.
2. Składniki na zalewę zagotować. Z zalewy wyjąć liście laurowe. Gorącą zalewą zalewać sałatkę i od razu zakręcać słoiki. Pasteryzować ok. 10 min w kąpieli wodnej.
Robiłam według waszego przepisu, wybrałam młoda dynię i cukinię i sałatka wyszła rewelacyjna.
OdpowiedzUsuń