Całej rodzinie smakowała tak, że brali dokładkę :) Sycąca, pysznie doprawiona zapiekanka makaronowa. Łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 większa cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 250 g grubszego makaronu
- 2 garście startego żółtego sera
- ok. 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, chili, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cukinię pokroić na plastry (jeśli jest młoda z miękką skórką to nie trzeba jej obierać, a jeśli ma twardą skórkę - obrać). Plastry cukinii przełożyć na patelnię, dolać trochę wody, lekko posolić i podgotować przez około 5 minut. Odcedzić. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Dusić, a gdy mięso będzie już usmażone, dodać 2 łyżki passaty i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami. Wymieszać.
2. Na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę passaty, ułożyć na niej makaron, a na nim warstwę mięsa mielonego. Zalać je resztą passaty i przykryć plastrami cukinii. Całość posypać z wierzchu żółtym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
2. Na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę passaty, ułożyć na niej makaron, a na nim warstwę mięsa mielonego. Zalać je resztą passaty i przykryć plastrami cukinii. Całość posypać z wierzchu żółtym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.