Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1 dynia średniej wielkości
- 6-8 ziemniaków
- 4 marchewki
- nieduży korzeń pietruszki
- pół cebuli
- nieduży por
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g masła
- 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 kostki rosołowe (lub bulionu warzywnego)
- pół łyżeczki curry
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półtalarki, pora na talarki. Dynię, cebulę i pora doprawić vegetą, poddusić na patelni z masłem do miękkości (5-10 minut). Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę na talarki.
2. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą (wody tyle, żeby przykryła warzywa, nieco ponad ich poziom). Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe, curry oraz sól i pieprz do smaku. Gotować około pół godziny (aż warzywa zmiękną). Z zupy wyjąć liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Dodać dwa ząbki czosnku. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką czosnkową.
2. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą (wody tyle, żeby przykryła warzywa, nieco ponad ich poziom). Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe, curry oraz sól i pieprz do smaku. Gotować około pół godziny (aż warzywa zmiękną). Z zupy wyjąć liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Dodać dwa ząbki czosnku. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką czosnkową.
Wyglada przepysznie, wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń