Delikatne pikle, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek lub zakąska na różne okazje. Pyszny sposób na ogórki wg przepisu Mamy
Składniki:
Sposób przygotowania:
- 3 kg ogórków gruntowych
- zalewa:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki (w przypadku dużych, przerośniętych ogórków usunąć gniazda nasienne). Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ogórki przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i zalać zalewą. Od razu zakręcać. Pasteryzować krótko, 8-10 minut.