Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2 kg cukinii
- 2 duże cebule
- ok. 6 marchewek
- pęczek natki pietruszki
- ok. 10 ząbków czosnku
- ziarna ziela angielskiego
- gorczyca
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- czubata szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
1. Cukinię pokroić w półtalarki (na grubość ok. 1 cm), cebule w grubsze piórka, a marchewki na talarki. Do czystych, wyparzonych słoików wrzucić po 2 ziarna ziela angielskiego, po pół łyżeczki gorczycy, po 1 ząbku czosnku i po 1 gałązce natki pietruszki. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) pokrojone cukinię, cebulę i marchew.
2. Składniki na zalewę zagotować. Z zalewy wyjąć liście laurowe. Gorącą zalewą zalać sałatkę, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować ok. 10 min w kąpieli wodnej.
2. Składniki na zalewę zagotować. Z zalewy wyjąć liście laurowe. Gorącą zalewą zalać sałatkę, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować ok. 10 min w kąpieli wodnej.
Sałatkę robiłam i potwierdzam jest rewelacyjna, macie bardzo dobre przepisy, bardzo często z nich korzystam.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komplement. Pozdrowienia!
Usuń