Słowiańskie ogórki konserwowe

Przepis, z którego korzystamy w domu od lat. Przepyszne ogórki konserwowe, zimą znikają ze spiżarni w mgnieniu oka.
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie chrzanu
  • kilka gałązek kopru z kwiatem
  • czosnek
  • liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, gorczyca
zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli 

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć. Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki, chrzan obrać i również pokroić w słupki. Na dno czystych, wyparzonych słoików powrzucać: po 1 gałązce kopru, po 1 ząbku czosnku, po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) ogórki i dodawać po kilka słupków marchewki oraz chrzanu. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować przez 20 minut w kąpieli wodnej.








4 komentarze:

  1. Robię takie ogóreczki co roku, znikaja najszybciej z mojej spiżarni polecam ten przepis, jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to znaczy trzymać w kąpieli wodnej ?

    OdpowiedzUsuń