Przepis, z którego korzystamy w domu od lat. Przepyszne ogórki konserwowe, zimą znikają ze spiżarni w mgnieniu oka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 marchewki
- 2 korzenie chrzanu
- kilka gałązek kopru z kwiatem
- czosnek
- liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, gorczyca
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Ogórki umyć. Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki, chrzan obrać i również pokroić w słupki. Na dno czystych, wyparzonych słoików powrzucać: po 1 gałązce kopru, po 1 ząbku czosnku, po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) ogórki i dodawać po kilka słupków marchewki oraz chrzanu. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować przez 20 minut w kąpieli wodnej.
Robię takie ogóreczki co roku, znikaja najszybciej z mojej spiżarni polecam ten przepis, jest super.
OdpowiedzUsuńSuper przepis polecam.
OdpowiedzUsuńCo to znaczy trzymać w kąpieli wodnej ?
OdpowiedzUsuńCzyli metodą w garnku z wodą
Usuń