Składniki:
Sposób przygotowania:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10%
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka oleju
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, nie obierać, poszatkować. Marchew zetrzeć na grubszej tarce, cebule pokroić w piórka. Warzywa połączyć w dużej misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zasypać solą i wymieszać. Odstawić na noc. Następnego dnia warzywa odcedzić z soku, który puściły. Ocet z cukrem zagotować i dodać do niego warzywa. Gotować przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać olej. Sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych słoików, zalewać gorącą zalewą. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.
Witam.Tyle skrojonych ogórków gotować w 1 szkl.octu z cukrem?wydaje mi się to za mało ,nie będzie przywierało?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam nie przywierało trzeba mieszać wyszła super.
OdpowiedzUsuń