Ciasto, które zrobisz bez problemu, a wygląda i smakuje obłędnie! Rano upiekłam dużą blachę, a wieczorem zostały już tylko okruszki :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
- forma 35x24 cm
- ok. 400 g śliwek
- 3-4 jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto i włożyć na 1 h do lodówki. W międzyczasie wydrylować śliwki, a obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki. Po upływie 1 h ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć na przemian śliwki i kawałki jabłek.
2. Przygotować bezę: białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Bezę kłaść łyżeczką na owocach (tak jak widać na zdjęciu). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
2. Przygotować bezę: białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Bezę kłaść łyżeczką na owocach (tak jak widać na zdjęciu). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Wyglda bardzo apetycznie, koniecznie muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, to jest królowa !!!!!
OdpowiedzUsuń